Mi az online pénztárgép?

Olyan pénztárgép amely online kapcsolatban van a NAV központi szerverével, mely meghatározott adatokat, meghatározott gyakorisággal küld a pénztárgépről mobil internet kapcsolaton keresztül, a NAV központi szerverébe.

Ez a rendszer legfőképp abban tér el az eddig használttól, hogy a gépek már nem tartalmaznak fekete dobozt, sőt kontroll szalagra való nyomtatást sem igényelnek többé.

Online Pénztárgép

Olyan pénztárgép amely online kapcsolatban van a NAV központi szerverével, mely meghatározott adatokat, meghatározott gyakorisággal küld a pénztárgépről mobil internet kapcsolaton keresztül, a NAV központi szerverébe.

Miben más ez mint a hagyományos pénztárgép?

Ez a rendszer legfőképp abban tér el az eddig használttól, hogy a gépek már nem tartalmaznak fekete dobozt, sőt kontroll szalagra való nyomtatást sem igényelnek többé.

Az új műszaki megoldás központi eleme az adóügyi ellenőrző egység (AEE), amely a pénztárgép azon önállóan elkülöníthető zárt, elektronikus adattároló és mobil adatkommunikációs egysége, mely az adóügyi bizonylatokat, valamint annak elválaszthatatlan részét képező elektronikus nyilvántartásokat tartalmazza, továbbá biztosítja és ellátja a pénztárgép és a NAV közötti titkosított adatkommunikációt.

Az események rögzítése, online és folyamatos kapcsolat a NAV szerverével ...

Az AEE folyamatosan rögzíti a pénztárgépen zajló eseményeket: a bizonylatok kiállításán túl az áramszünetet, ki- és bekapcsolásokat, a gyakorló mód használatát is. Az online kapcsolatot biztosító egység mobilinternet révén kapcsolódhat a NAV szerveréhez. Ott, ahol nincs mobilhálózat és más internetkapcsolat sem, mentességet lehet igényelni, amelyet a NAV egy évre ad meg. Ilyen esetekben CD-n vagy DVD-n kell havonta beküldeni az adatokat. Ha viszont csak akadozik a mobilhálózat, az is lehetőség, hogy napi egy órára olyan helyre viszik a pénztárgépet, ahol van térerő. Kötelezettségeit az adózó "külön engedély alapján akként is teljesítheti, hogy pénztárgépét a napi zárást követően legalább 1 óra időtartamra úgy helyezi el, hogy az elektronikus hírközlő hálózat elérhető legyen.

Az elektronikus napló nélküli pénztárgépek április 30-ig használhatóak, de június 30-ig türelmi időt ad a NAV.

Online kapcsolattal nem rendelkező, de elektronikus naplóval ellátott gépek az év végéig használhatóak, de július elsejétől az év végéig "elektronikus úton" kell a naplófájlokat elküldeni a NAV-nak.

Az ütemezés még valószínűleg változni fog.

A pénztárgépek átalakítása

Át lehet-e alakítani a jelenleg kapható pénztárgépeket, hogy megfeleljenek az új online pénztárgép követelményeknek?

Nem. Azóta kormány elvetette ezt a megoldást, nem lesz átalakítás.

Online pénztárgépeink